Bélhangok

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Januárban reggel egyszer arra ébredtem, hogy morog a gyomrom. Sajnos egy válási folyamat közepén vagyok, lehet ez is számíthat. Május elején lesz az utolsó tárgyalásunk. Étkezések után elkezd morogni, furcsa hangokat kiadni a gyomrom. Székletem lágyabb lett sokkal, de napi kettőnél nincs több. Fájdalmam nincs, de sajnos 88 kg-ról a két hónap alatt 81 kg-ra fogytam, 186 cm magassághoz, 34 éves vagyok. Nem vagyok felpuffadva, nem görcsölök, csak ezek a furcsa hangok a gyomorban, belekben. Égető érzést nem érzek. Fájdalmam nincs. Reggelente is sokszor arra ébredek hajnalban, hogy morog a gyomrom, de ez nem jelenti azt, hogy WC-re kell szaladjak. Napközben kevesebb hang hallható, ha lefekszek vagy étkezek erősödnek fel a gyomormorgások és hajnalban. Laborvizsgálat teljesen negatív lett, székletvizsgálat baktériumra szintén negatív. Korábban soha semmilyen gondom nem volt az emésztésemmel. Most napokig jobban voltam, de tegnap megint morogni kezdett a gyomrom, beleim és ma reggel már háromszor voltam WC-n, mely egyre lágyabb lett. Háziorvosom szerint majd megoldódik a válással, de a fogyás aggaszt. Miért van az, hogy időnként jobb, és teljesen normális a széklet, nincsenek bélhangok, utána hirtelen rossz lesz megint. Mindig imádtam enni, sütni főzni, de most nem kívánom.
Az az érzésem, hogy semmi szervi bajom nincs, és a háziorvosom is ebben erősít meg, nem is akar további vizsgálatokra küldeni. Lehet, hogy a válással és a gyermekeim hiányával járó stressz okozza? Már el is költöztem a családtól. Kérem ha tud adjon tanácsot hogyan dolgozzam fel. Van párom most is aki nagyon szeretné, hogy hozzá költözzek. Okozhat a stressz ilyen tüneteket és ha igen hogyan tudom leküzdeni?
2012. 04. 18. | 13:16

Kedves Kérdező!
Igen, panaszai irritabilis bél szindrómának felelnek meg. Ennek a megoldása a rendszeres, gyakori, kis étkezés, rendszeres testmozgás, pre- és probiotikum kúraszerű használata valamint a stressz megfelelő feldolgozása. A panaszok hullámzása is megfelel a diagnózisnak. Gyógyszeresen Dicetel tabletta szedése segíthet.

Orvosszakértő 2012. 04. 19. | 07:55
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close